Ads

Ketulusan ESQ 165 as The Way of Life.


Helo helo semua! PAGI! Pernah saya berjanji akan menceritakan tentang apakah itu ESQ 165 dan apa yang dilakukan oleh mereka sehingga telah berjaya mengoda saya supaya tunduk patuh kepada yang maha satu dan tidak ingin lagi berpaling pada-NYA? Inilah nadi kehidupan manusia yang telah diajarkan Nabi Muhammad SAW 1400 tahun yang lalu. Sesungguhnya ALLAH telah mengajarkan baginda bagaimana cara untuk umatnya hidup kekal bahagia di dunia dan Insya-ALLAH sehingga akhirat kelak. Cuma manusia sahaja yang melupakan prinsip ini sehingga ada yang sudah jauh tersasar dari landasan yang telah ditetapkan oleh ALLAH termasuklah saya. Pengabungan di antara FIZIKAL, EMOSI dan SPIRTUAL yang tinggi akan menghasilkan potensi yang besar dalam diri manusia sehingga mampu untuk melebihi kemampuan diri di antara batas-batas yang telah ditetapkan. 

ESQ = Emotional, Spiritual Quotient di atas model 165 iaitu 1 HATI, 6 PRINSIP & 5 LANGKAH di mana 6 prinsip berasaskan kepada rukun iman manakala 5 langkah berasaskan rukun islam. Masih ingatkah anda kepada 6 prinsip rukun Iman?

(1) Beriman kepada ALLAH SWT
(2) Beriman kepada Malaikat-malaikat
(3) Beriman kepada Kitab-kitab
(4) Beriman kepada Rasul-rasul
(5) Beriman kepada Hari Kiamat
(6) Beriman kepada Qada dan Qadar   

Manakala rukun Islam ialah:

(1) Mengucap dua kalimah syahadat
(2) Sembahyang lima waktu
(3) Berpuasa sebulan dalam bulan Ramadhan
(4) Menunaikan zakat
(5) Menunaikan haji ke Baitullah (Mekah)

Inilah yang diajarkan dalam ESQ 165, founder Dr. Ary Ginanjar.


*Faham-faham lah nak buat ape kalau x nampak*

1 Value

Developing self awareness by discovering core values that are already embedded in one’s heart. The SEVEN Core Values are: Trustworthiness, Responsibility, Visionary, Discipline, Teamwork, Fair, & Care. The modules are:
  • Outer Journey – Self realization through understanding one’s existence through cosmic awareness.
  • Inner Journey – self realization through understanding one’s ultimate values.
  • Zero Mind Process – eliminating the shackles that cover one’s core values.
6 Principles

How to internalize core values in order to hold on to them. The modules are:
  • Star Principle – spiritual commitments; a principle that will develop strong confident, high integrity and wisdom in oneself.
  • Angel Principle – creates a personality with high loyalty and sincere contributions.
  • Leadership Principle – creating a leader that holds on to excellence, accountability, honesty and caring.
  • Learning Principle – developing a mindset of continuous improvement.
  • Vision Principle – developing a mindset of always having three visions in life; Long Term, Mid Term & Short Term.
  • Well-Organized Principle – the notion of always being sincere in whatever position and result one’s has achieved.
5 Actions 

How to sustain and apply the principles and core values. The modules are:
  • Mission Statement – having a mission statement is to highlight the importance of having a strong mission so as to become one’s believe that can drive him towards the highest level of achievements.
  • Character Building – it is an internalization process of values until it become a character in one’s life.
  • Self-Controlling – identifying and eliminating the negativities that can prohibit a person to achieve a mission.
  • Strategic Collaboration – synergy.
  • Total Action – persistence and consistence to pursue one’s objectives.

Alhamdulillah, saya dipilih ALLAH untuk pergi dan menyaksikan ESQ 165 di bawah angkatan Mahasiswa 10, KLIH December tahun lalu. Terharu, UiTM Sponsor semuanya. :') UiTM di hatiku. Terima kasih ustaz Zaluddin. Hehe. Tak boleh gambar dengan kata-kata, kena feel the experience! Itu lah motto seminar ESQ 165.

    *Syukur* :')


This is Dr Ary Ginanjar, Founder Of ESQ 165:


And this is the Books written by him, di mana terlahirlah Seminar ESQ 165 di peringkat Executive, Mahasiswa, Teens & Kids di serata dunia:


Disarankan agar membaca buku dahulu baru pergi ke seminar tersebut agar impaknya lebih mendalam lagi! Best ohhhh, x rugi pergi tapi amatlah merugi bagi siapa yang tak pergi lagi. :p ESQ bakal membuka mata hati, dengan impaknya yang begitu besar terhadap kehidupan seharian kita. Training dia ala-ala macam ni:

*Mempunyai alumni seramai hampir 900 ribu seluruh dunia*

So, macam mana? Oh anyway, saya ada satu soalan nak tanya pada pembaca semua. Anda tahukah bagaimana alam semesta tercipta dan di mana pengakhiran kita di dunia ini? Kepada siapa kita akan kembali? Benar kita akan menjawab 'ALLAH' TETAPI adakah anda benar-benar pasti dan menyakininya? Sila jawab soalan saya jika anda sudah pergi ke training ESQ 165 ini. Schedule boleh didapati di esq.com.my. And GET A MEANINGFUL LIFE! :)



SALAM SAYANG,

4 Comments!:

noni said...

naper aku nampak ramai jer manusia2 yg x bertudung dlm prog nie. yg muka ala2 dayak n dusun pon ader?

c.a.k said...

salam.btw sya cak :) mana jumpa blog erk?
agak bagus isi kandungan blog awak:) suka:) esq???
saya pergi jugak bagus bukan???
kalau baca dlm blog saya letak jugak:)
nanti saya add awak dekat fb:)

nizamsani said...

menarik.tapi saya jumpa ini juga. > http://www.muftiwp.gov.my/pmwp/profail_jabatan_files/fatwa_esq.pdf

Anonymous said...

Assalamu'alaikum...

Buat julung kalinya dibawakan ke Malaysia !

ESQ Parenting Seminar
"Better Parenting for a Better World"

Pada 10/10/10 (Ahad)
di SACC, Shah Alam
akan dibawakan khas oleh Pengasas Model ESQ, Dr.(H.C.) Ary Ginanjar Agustian..
(Penerima pelbagai anugerah dalam bidang pembangunan dan pembentukan karakter)

Harga : RM740
Promosi : RM1180 utk suami&isteri (2 org) - terhad hanya untuk pasangan sahaja
Untuk : Ibu, bapa, bakal ibu, bakal bapa, pendidik dan mereka yang berumur 18 tahun keatas dan yang ingin mengenali dan mengeluarkan potensi fitrah manusia yang luar biasa.

Apa yang akan anda dapati dari seminar ini ialah :

(i.) Fahami peranan & tanggungjawab sebenar sebagai ibubapa yang menjadi faktor utama pembentukan dan perkembangan personaliti anak.
(ii.) Ketahui bagaimana cara untuk mendorong kecemerlangan karakter & potensi diri anak yang mungkin selama ini tanpa disedari kita telah menghalang anugerah Yang Maha Esa ini pada mereka.
(iii.) Pendidikan anak tidak cukup hanya sekadar intelektual, maka singkaplah bagaimana cara untuk mencemerlangkan sumber emosi dan spiritual anak
(iv.) Penyatuan perbezaan pasangan dalam mendidik anak.

''Berikan yang terbaik buat permata hati.. Ibubapa cemerlang dambaan setiap insan''

Untuk pendaftaran dan informasi lebih lanjut tentang training ESQ, sila hubungi ESQ di talian: (03) 7728 1650 / 7725 1651,

Terima kasih.

Wassalam..