Ads

The Fashion Diary Part 4: 10 Pereka Fesyen Paling Berpengaruh di Dunia.

.Assalammualaikum.


Hye semua! Happy March people! Kebiasaannya saya akan menampilkan himpunan koleksi baju2 yang dipakai oleh saya di ruangan Fashion Diary ni betul? Tapi since lately saya sibuk dengan UiTM, photoshoot maka saya tidak berkesempatan berfesyen untuk ke mana2. T__T

Tetapi semangat berfesyen tetap ade okay! Oleh itu saya mahu memberikan sedikit info mengenai pereka2 fesyen dunia yang terkenal dengan penghasilan baju2 yang da bomb yang korang keje 10 tahun pun tak mampu nak hired dia as you punya designer (unless u memang dah sedia ada kaya kan?) :p


Yang pertama-tamanya adalah Pacik:


Ralph Lauren


Siapa ta kenal pacik ni, rekaan dia yang stylo mylo telah berjaya membawa T-Shirt yang gambar kuda main polo tu di mata dunia. Pakaian yang direka beliau adalah asal pakaian golongan bangsawan Inggeris dan elit yg suka bersukan. 



Awww! Suka tgk lelaki pakai T-shirt ni. Grrr. Terima kasih Pacik Ralph sebab design baju macam ni buat mereka.


Yang kedua-duanya adalah 2 orang iaitu abang botak & Hemsem:


Domenico Dolce & Stefano Gabbana


Pemilik fesyen terkenal Dolce & Gabanna dari Itali ini adalah pasangan yang cukup hebat mereka korset, dan sut seluar hitam buat lelaki. Ads mereka juga walah cun gila & Sophisicated yaw!


See see? Tiba2 teringat AnnasEaskey punya artwork. Setaraf iklan2 antarabangsa kot. ^^


Yang ketiga-tiganya ialah Macik:


Vivienne Westwood


Bagi abg abg, kakak2 yang sukakan fesyen punk tu, macik ini adalah salah seorang idola anda. Jangan pandang dia sebelah mata dia adalah wanita yang bertanggungjawab memberikan anda fesyen punk moden sebab rekaan dia semua berpaku2, pin, jaket kulit etc.


Ouch scary merry weh! Tamo pakai rekaan kau selain baju2 kahwin dia yang meletops u ollsss!

Okay macik reka satu baju pengantin saya yer bila saya nak kawen nanti. :D


Okay yang keempat-empatnya ialah abang yg tampan:


Gianni Versace


Dia sudah mati yah ditembak mati di hadapan mansion beliau, tapi fesyen dia tetap terbaik dari ladang! Jadi sekarang yg sambung empayar dia adalah Donatella Versace, adik perempuan dia. :)


Okay envy gila sama collection dia dan belum mampu nak beli lagi! T__T lepas tu collection dia bukan terhad pada baju tapi juga pada parfum, aksesori dan sbgainya. RIP Gianni. :')


Selanjutnya yang kelima-lima adalah insiprasi nenek kesayangan saya:


Gabrielle Bonheur 'Coco' Chanel


Okay nenek stail ini adalah pengasas jenama terkenal dunia CHANEL. Siapa tak tahu pergi terjun longkang sekarang. Kat KLCC ada butik Chanel ini tetapi kau layak ke masuk Eyla? bhahaha. Dia ada pereka fesyen, pembuat pewangi badan yang terkenal dengan ciptaan wangian Chanel No 5.


The famous amos diva "Marilyn Monroe" adalah antara wajah jenama ini. Grrr. satu hari nanti akan ku jejak butikmu itu nenek Chanel! :p


Yang keenam-enamnya ialah si kacak burberry:


Christopher Balley


Siapa tak tahu jenama burberry angkat kening? Penipu sangat, oh blackberry tahu, burberry tak tahu kan? Mamat kacak ini adalah Ketua Pengarah Kreatif Burberry. Burberry yg galmour dengan rekaan kotak2 coklat mengekalkan tradisi kekemasan dan gaya british.



Awww awww, wajib ada Burberry ori scarf bila dah kaya nanti! Grrr. Tempted gila rekaan2 dia.


Baiklah yang ketujuh-tujuhnya ialah si Princess Charming:


John Galliano


Awww ke dia ni? ;p Yang penting beliau adalah pereka busana anggun paling terkemuka abad ini. Dia adalah ketua pereka Christian Dior dan ex-ketua fesyen Givenchy.



Okay design kau memang superb! Jadi boleh bagi free satu dress abg cantik? Heehehehe. :)


Yang ke lapan-lapannya ialah si lelaki hebat:


Marc Jacobs


Hoi oi, mata tgk marc Jacob bukan Victoria Beckham yeahhh! :p Okay mamat ini stylo jugak. Dia adalah pereka bagi jenama terkemuka Marc by Marc Jacobs dan pengarah kreatif house of Louis Vuitton. Okay OH my Louis Vuitton! XD

Okay dia ni GAY! So xde makna nya lah aweks cun nak merasa duit poket dia yg tebal tu. :p


Koleksi mantap, idea hebat maka mamat ni semakin gah di mata fesyen2 dunia. :)


Okay kita teruskan ke yang kesembilan-sembiannya ialah si tua hot:


Giorgio Armani


Okay pacik hot ini adalah orang yang bertanggungjawab membuatkan laki mahupun BF KAYA anda kelihatan lebih hebat dan anggun sebab dia adalah pereka suit lelaki yang hebat dan cool!! 

 Okay dah kahwen nanti saya mahu kasi suit ini sebagai hantaran kepada pihak lelaki. :p boleh pacik Armani? ;)


dan jeng3 yg kesoploh adalah kakak pereka busana pengantin:


Vera Wang


Okay dia ni hebat! Pakaian pengantin dia semua gojes2, sentuhan klasik dan moden! Grrrr!!! Fabrik mewah yang digunakan, perincian halus menjadikan kakak ini di antara perka busana pengantin paling feymes di dunia.


Okay kakak saya kahwin nanti make sure ada masa untuk reka pakaian saya boleh? Nanti saya kasi up sama gaji kakak la... :p


Hahaha, jadi inilah insan2 yang berjaya mengorak langkah menggegar dunia dengan rekaan2 mereka. Okay nak jeles dgn kejayaan mereka boleh tak? YELAH jeles lah gila, mereka kaya, mereka tumpuan dunia, mereka hebat! Fuhh fuhhh mahu jadi hebat dan kuat juga. :D


Okay next time ada entry pasal March punya fashion diary. Pomis pomis! Janganlah marah ye kalau tiada. Bulan lepas rehat time bagi berfesyen, tapi March sambung balik. Hihihihi. :)


Okay trimas sebab baca. Thanks Jelita Mag for the info.


P/S: I can't forgive you yet....



11 Comments!:

bella said...

fashion and u is matched..saye pn xtau sume ni..thanks for the info:)

aQimie Ceplos said...

nice info :)

miss shark said...

its all about fashion :D nice..

farid fizi said...

fuhh..ternyata memang bnyk pereka2 yg handalan... sbb tu bnyk sgt kedai baju tak terpergi..bnyk sgt..!!.;)

bact said...

wow
vivienne westwood!!
ini je yg gua kenal
jhahha

hardy boy said...

good info, supaya dpt dijadikan motivasi...

ramai lelaki plk yang jadi pereka fesyen berpengaruh nie ye, hensem2 plk smua tu..hehehe.....

dah follow blog nie, jemput follow blog saya ye (^_^)

Adlan Solis said...

tetibe terkhusyuk pulak tengok info2 designer letop2 ni yaww! hehe..

tak sangka pulak pengarah LV itu adelah Gay-.-'

kempunan laa aweks cun nak rase duitnyer yang berkepuk tuh^^'

Putri_Aizat said...

best lak baca entry pasal fesyen nih...pergh...cecantik tu...dapat satu best tu...k tunggu entry bout fesyen lagi lah pas nih..

as-syahir said...

salam ziarah..=)
sy pon minat fesyen gak walaupon sy bukan fashionista..nak share, sy pon minat vivien westwood nyer jewellery, marc jacob nyer handbags ngan baju stella mccartney..hehehe

syairahmohdanuar said...

nice info.abang burberry kacak gila!!

Kembang Perawan 3288 said...

post awak yg ni nmpk mewah.haha