Ads

I've answered 5 (Lima/Five) FAQ. Enjoy!


Assalammualaikum,

Long time x blogging. I decided to blog again since ramai sangat tanya pekerjaan not so baru i. Honestly speaking I cannot make time to reply each and everyone of you yg tanya dkt DM twitter, IG and facebook. I was not being sombong, trust me I would love to reply it is just I cannot reply all. T_T So i hope I could blog every experience I got here since I already put my hands on my laptop again.

First and foremost, I am a Flight Attendant (FA)/Cabin Crew/Flight Crew EagleXpress Air Charter dealing with hajj and umrah. Company kami is private owned company, contract skrg dengan Saudi and Flynas (Nas Air) and kami semua menetap di Jeddah, Kingdom of Saudi Arabia. Yes I know many hijabis pasang niat nak jadi FA tapi sebab komersial selalu hire pramugari tidak bertudung maka ramai yg batalkan niat tu. So do I. Dah lama pasang angan2 nak jadi pramugari, syiok tengok org travel sana sini........................





Operated both Saudi and Flynas, making your brain to digest two company procedure at one time.



Kahkah.... Padahal tak travel best mana pun. Setakat staircase name all country I already put my footprints all over the world. Morocco, Dhaka, Istanbul, India, Iran, Eygpt, Malaysia, Malaysia, Malaysia...... Kihkih.. Laterlah i cerita pengalaman jadi FA ni. Sekarang nak jawab 5 (Lima/Five) FAQ korang on my IG & Twitter:


1) Macam mana apply kerja ni ye Kak Tun? Saya minat gila nak jadi pramugari tapi saya bertudung.....


Answer: Macam mana i apply kerja ni? Effort dik, gunakan technology yang ada. Google and study background of the company, then buat resume drop dkt bahagian career dkt website dorg. Ada rezeki mereka tgk resume you, you akan dapat panggilan untuk datang interview. Company i hire both gadis bertudung dan tidak bertudung sbb core business kami hajj and umrah. Note that gambar yg korang hantar masa drop resume tu biarlah senonoh sikit. Janganlah letak gambar selfie you alls dekat tepi kebun bunga, gambar crop dgn pakwe sbb rasa gambar tu korang paling shining, mahupun tangkap guna camera 360. Keluar duit sikit pls pergi tangkap gambar proper dekat studio, passport dan Full size. Pakai proper sikit kalau boleh pakai formal, elakkan pemakaian tudung rama rama, baju warna kuning, seluar warna merah. Kau nak interview utk jadi supporter Team Bola Selangor ke dik? Ni Kak Tun kasi contoh:



Kau jangan gedik buat dua macam ni pulak, ni contoh. Gambar ni yg buatkan Kak Tun dipanggil join Eagle. *Mata keatas*


2) Kak Tun start cabin crew umur berapa? Apa qualificationnya?

Answer: I started my crew career as a freshie bila i berhenti dari menjadi penganggur 6 bulan, pada usia i 25 tahun tahun 2014. Masa tu baru berhenti jadi penjual training. Saje cuba nasib sbb kawan kata tryla Eagle. I have no experience with any airlines before, So i buat procedure macam i explain kat Soalan No.1 di atas. Tup tap seminggu lepas submit resume Kak Tun dipanggil untuk interview. Pergi walk in interview hari tu petang tu jugak dapat panggilan utk pergi training batch 17. Excited toksah cite la, jadi pramugari siot gila x excited. So I start my first journey pergi training hari2. Qualification nak join FA company Kak Tun? Usia mesti 22 tahun ke atas. Yang perempuan tinggi mesti at least 157cm dan lelaki 165cm ke atas. SPM English mesti credit dik non. Kalau tak credit hmmm susahlah Kak Tun nak comment. Kau nak kerja negara orang kau ingat org nak layan ke kalau kau fasih berbahasa Melayu je? Lagipun all training material, trainer guna English utk ajar barang2 dalam aircraft, procedure and services. Kalau English ke laut memang dorg reject awal2. 



My lovely batchmates, Batch 17. Ktorg buat fire, wet drill dekat MAS Academy. It was splendid experience. But NOT Easy tho.


Little #Throwback won't hurt


3) Senang tak kerja pramugari ni Kak Tun? Tengok nampak vogue je semua tarik beg kat airport senyum kambing sana sini....


Answer: Senang gila dok non! Especially bila base jauh nun kat negara arab, duduk jauh dari family. Takde masa nak rindu merindu aduh sayang merindu. LIE! T__T Mana ada kerja senang, semua kerja susah. Tengoklah pax maki FA mcm mana, tengoklah kami tolak cart nak serve makanan mcm mana, tgklah kami turun naik kapal dgn heels macam mana. Nampak je kami senyum sengih serupa kambing di airport sana sini tapi sebenarnya kami penat. Bila kena maki dgn pax, kami senyum dgn gembiranya (Sambil imagine dah tikam pax 10 kali d fikiran) tapi memikirkan andalah keutamaan kami, kami selamba je buat takde hal. Di udara kamilah security guard anda, cleaner cuci bilik air, nurse ketika pax sakit memerlukan oksigen tambahan, waiter dan waitress, tukang simpan luggage anda............ (okay dah xnak komen lebih) Musim umrah especially Kak Tun dan rakan sekerja yg lain berhempas pulas membawa pax yg kebanyakkannya org tua menunaikan rukun islam ke 5, Alhamdulillah dah operate 2 kali haji and it was both beautiful and tiring experience....



Alhamdulillah, all praises to Allah :')


4) Kak Tun operate kapal apa ye? Lesen untuk?

Answer: I have license to operate Boeing Aircraft 747-400 (Jumbo Baby) and Airbus Aircraft type A330. Baru hampir dua tahun Kak Tun kerja. Pengalaman setahun jagung lagi. Tahan jelah kena maki, kena marah dgn senior. 





5) Hi I nak tanya gaji Kak Tun sebulan berapa ye? Mind sharing tak?


Answer: Seriously dik? Seriously tanya soalan macam ni? T__T 

My answer will always be: 

NO COMMENT. Alhamdulillah atas semua kurniaan rezeki. Dikurniai pekerjaan yang baik, rakan rakan yang penyayang dan baik hati semuanya, dihadiahkan kesihatan untuk bekerja dgn selesa pun syukur!



Nombor yang anda dail tidak dapat dihubungi, jangan cuba tanya soalan ni lagi. 


Another #Throwback. Baca dan fahami.

Terima Kasih daun keladi ada soalan bernas lain, boleh tanya lagi nanti. 
This is so random but I hope I answered your questions well. And Good Luck!


If you have more question you can always follow my Twitter and IG at:

@ZainatunAdilah

or if nak kirim abaya dari Saudi boleh follow IGshop dekat:

@ZahraAdeela



*Disclamer: I did not represent nor the official representative of my company. Any tips/info here solely for sharing purposes only. Thank you!


Okbai,


Sincerely Your Annoying FA,
Zainatun Adilah


1 Comments!:

applerr said...

hi i nak tanya, dia akan ambil kita if kita tak reti berenang? and for eagle memang kena apply online sahaja ke? please reply sia