Ads

Tips Belajar Bahasa Asing, Ya termasuk Obses.



Helo semuaaa! :D Wah me happy! Layan Princess Hours a.k.a Goong Marathon! Like OMG, dah ke-berapa kali pun x tahu i layan cite ni, rase nak masuk 6 ke 7 kali camtu la, all of them total of 24 episode. Yeah, I now this drama is way back like 3 or 4 years ago but who cares? I still love them. SHIN GOON sangat Handsome and CHAE-KYUNG gila Lawa babe! Jeles envy gilaaaa! hahaha. Itu ciptaan Allah, well maybe not most of them since die ada buat plastic surgery but who cares? hahaha, dia bukan Islam pun. ;p Highligted here that this drama and ONLY a COUPLE of drama korea je yang I've watch soooo many time and never get fed-up with it. The drama is a good story-line and flawless. Everything is in the perfect order, the script, the character, the story-line, cinematography, It's just flawless unlike Malay Drama. No offense I just dislike seeing it exclude Nur Kasih. This is great drama, although die tiru a bit macam ayat-ayat cinta.

Can't you see how beautiful they both are?

Shin Goon was played by Jo Ji Hoon meanwhile Chae-Kyung is played by Yoon Eun Hye. Okay I am a girl and I do LOVE Yoon Eun Hye. She is indeed beautiful and mesmerizing. Dia sangat peramah, i even got chat with her in Myspace. Of course you guys would probably said It is not she who is sending me the comments but who cares? It's clearly stated it is Yoon Eun Hye Official Page and there is a lots of her personal picture taken by HERSELF in that page. So who don't believe me now? lol. Is it wrong to reply a fan comments? Well she's not! haha. Whatever it is I just don't care anymore. You can see her in another drama My Fair Lady! Oh this one is good too! Her snobbishness is absolutely stunning in this drama. hahaha. You guys should watch it! But it is a sad news for Jo Ji Hoon since he got arrested for the drugs scandal and got arrested for drugs abuse. That is SOOOO SAD mannn! Why are you try to kill yourself? You have a perfect life, you're a star, INTERNATIONAL star! (Cheh tiba2 teringat Saiful Apek yang kena tangkap sebab dadah juga!) Kenapalah nak bunuh diri?

*Paham2 lah nak buat ape kalau x nampak*

Awww, nak buat header untuk blog ni boleh tak? They are such a perfect couple! hehehe. Enuffff thinking of having that kinda relationship Eyla since it will never happen and there will be NO prince of Malaysia who wants to marry you! Arghhh, Childish gilaaa! Hahaha, Malu sehhh! Teringin nak love story macam ni, okay okay teringin tak bermaksud nak dan akan cuba dapatkan okay semua. Bhaha. Here is a few of Korean Drama that I will never Fed-up watching it:
  •  Princess Hours aka Goong (Of Course!)
  • Full House (I WILL NEVER FORGET RAIN FOR THE REST OF MY LIFE!)
  • Autumn In My Heart (I ♥ Song Hae Gyo Too!)
  • You're Beautiful (I am MALAY SUBBED this drama now, Stay Watch)
  • Boys Over Flowers (This Is Becoz I ♥ Meteor Garden)
  • Witch Yoo Hee (She is SO WITCH!)
  • Stairways To Heaven (Memang heaven!)
  • Snow Queen (Sedih T__T)
  • Which Stars are You From (Bestnye ade TWIN)
  • Palace (Cita masak2 tu)
And of course these are my life-time favorite. You try lah ciplak cite ni and adaptasi ke ke dalam negara you you tak kan bisa dapat yang terbaik seperti karya-karya orang Korea ini! Contohnya seperti Benci Bilang Cinta yang diambil dari cerita Goong ini. Yeahhh, cerita nya almost 80% sama, tapi Indonesian version punya sangat kelam kabut! Maaf, tapi I tetap tengok juga sebab nak buat comparison. (Manusia ni suka membezakan kan?) But siapa kisah? Dah ada pun! LAYANNN! Kerana obses saya terhadap cerita korea serta pelakon2nya, saya sanggup beli dictionary Bahasa Korea dan mentelaahnya sehingga tak telaah2! bhahaha. OKAY KOREAN FREAK! Anyooong Haseyooo!

As for Taiwan Drama okay this is tough since memang gila banyak yang I minat tapi tak tengok berjuta2 kali macam cerita ini:

  • Meteor Garden I & II (LIFE-TIME favorite, siap ada compilation okay!)
  • Devil Beside You (Kau memang Devil!)
  • Fated To Love You aka Wo Ai Ni (Lelaki ni memang kejammm!)
  • Snow Angel (Lagu Toro memang best!)
  • Prince who turn into a frog (KATAK HIJAU!)
  • Corner With Love (Barbie Hsu sangat comel!)
  • Why Why Love (Terbaik!)
  • My MVP Valentine (It will makes you wanna play Basketball)
  • Lavender (Sad STORYYYLINE T_T)
  • 100% Senorita (Macam tiru telenovela kan?)
  • Hi! Working Girl (Best3!)
  • Love Storm (Thundercatttts! Xde kaitan T_T)

Pada sapa2 yang tak tengok lagu, ini drama suggested, WAJIB tengok! Above all Fated to Love You memang best! I suka storyline dia, It even makes me cry everytime i tgk heroin die menangis! T_T Sanggup tengok time final masa part 5 sama Zarifah Sahari and sebab tu result berjaya ditingkatkan, oh yeha! (Yelah tu) Disebabkan cerita2 ini saya pandai berbahasa mandarin ketika berumur 14 tahun sehingga sekarang. Ngeh3. Tak tak, bukan berlagak, jangan salah faham, saja nak bagitahu pada sesiapa yang minat belajar bahasa, tengok lah drama2 bahasa yang korang nak belajar tu! Senang catch-up babe! :) tak caya cubalah!

Dan juga disebabkan telenovela-telenovela ini maka saya juga mampu berbahasa Spanish/Latin dengan baik sejak berusia 15 tahun:

  • Mis Tres Hermanas (Beratus Episode babe!)
  • Rosalinda (Cantiknya Heroin die)
  • La Usurpadora (Bestnya ade TWIN versi Spanish juga)
  • Marina (Aww, Gadis laut!)
  • Secreto De Amor (macam ada satu cita melayu)
  • Luisa Fernanda (Romantik Gila kau Ricardo Alamo)
  • Juana La Virgin (Mengandung pada usia yang MUDA? TIDAKK!)
  • Yo soy Betty, La Fea (Aduh Hodohnyeee!)
  • Amarte Asi (Cari bapak!)
  • La Intrusa (This is the best!)
  • Mi Gorda Bella (Bella yang Gemuk, okay macam cite Manjalara tu!)
  • La Hija Del Jardeniro (Anak pekebun)
  • Pobre Diabla (Interesting, couldn't remember much)
  • La Mujer En El Espejo (Wanita dia dalam cermin)
  • El Amor No Es Como Lo Pintan (Cinta bukanlah seperti sesuatu yang dilukis translation dia)
  • Por Tu Amor (Tengok2 gitu je)
  • Catalina Y Sebastian (Pelakon yang sama macam Cuando Seas Mias)
  • Cuando Seas Mias (Tak bosan tengok dorang beromantis)
  • La Heredera (Pelakon sama lagi, Couple ke hape dorang ni?)
  •  
    Penat google nak ingat sume cita ni. Bhahaha. Tapi among all I masih boleh ingat plot dan cerita Latin ini dengan baik! Cerita mereka sehingga beratus2 episode membuatkan I sudah faham dan catch-up bahasa mereka selain dari membeli dictionary dan buku 7 days to master Spanish language untuk mentelaah bahasa tersebut di kala malam hari! Ecehhh, ewahhh! Spanish is a veryyyy easy language and senang nak faham sebab die guna roman unlike korean or mandarin yang ada bermacam2 character.

    So adakah tips saya berguna buat anda semua? Oh yeah, satu lagi pada mereka yang sedang ambil SPM, tidak digalakkan menonton TV sebab tak nak anda jadi macam I yang konon2 terrer takyah bace buku lah kan masa duk umah time SPM sebab nak tengok semua cite2 ni kat TV3, NTV7, 8TV. Aww, terima kasih stesen TV! Kerana anda saya boleh berbahasa Mandarin, Spanish/Latin dan Korea sedikit dengan baik Alhamdulillah! :D

    P/S: Sekarang ngah layan cite Indon, agak2 boleh master tak bahasa tu? hehehe. Jawa pun orait what!


    SELAMAT MENCUBA!
    ♥ 


    7 Comments!:

    Nur Su'aidah said...

    hebat ler derrrr!

    Zainatun Adilah said...

    hahaha, x de maknenye. biase2 je!

    dila79 said...

    teringat zaman memuda dulu zaman boleh ngadap drama2 di tv....la ni ngadap drama anak2 jelah....

    citer pompuan masak2 tu....tajuknya Jewel in the palace....nama pompuan tu chang jin....never forget....citer yang best...

    m.a.p.i.e [ Ku sEnDiRiAn] said...

    KOREA...KOREA..KOREAA

    Zainatun Adilah said...

    Hahaha, dila 79! yeahhh! I lupa tajuk panjang die. thanks eh!:D

    Zainatun Adilah said...

    mapie: GO HANGUL!

    Syahid said...

    zaman aku yang top all-time feveret winter sonata (korea) dgn with love (jepon). tapi yg aku paling suka proposal daisakusen.