Ads

Tips Mengelakkan Facebook anda Dihack!


Salam! :D


Okay entry kali ni berkaitan benda yang ku paling annoy di alam siber! Mau taknye semalam kemain lagi profile fb kena hack oleh konon2 nye lah application by iphone lah, apple lah, derian lah sebaik rambutan takde lagi. Tension tahu nak removed semua2 tu? Oleh itu, ini adalah entry pesanan khidmat masyarakat yang wajar anda patuhi sekiranya fb akaun anda dihack oleh pihak ke-3, ke-4 dan sebagainya.


1) Sila buat pilihan yang bijak, jangan lah gatal tangan duk tekan benda tu:

Contoh: Please click here >> Verify your account

Anda dengan senang hati dan naivenya menekan benda tu, eh mana tahu dapat hadiah ke, dapat duit ke dapat itu lah dapat ni lah, hah padan muka ekau FB dah kena hacked! Degil bebeno jang oi!

Lepas tu tanpa disedari ekau pun menghanto lah spam itu kepada orang lain pulak! GRRR! Tension tahu??


2) Dah kena hacked cepat2 ler tuka password. -__-'

Tolonglah faham benda internet2 ni sensitip tahu, memang lah korang kata "hey hey bukan aku yang hantar, bukan bukan bukan" tapi hakikatnya korang dah kena hack memang lah bukan korang yang menghantarnya. Adoyai pandai bebeno tu biarlah bertempat! Aish~

Hah ape lagi tukar password cepat2. Paling munasabah pun ape kata anda tukar password 2 bulan sekali? Lagi protected kan kan?


3) Dah dapat spam tu sila sila lah delete spam tu dan report as a spam

Benda mudah cenggini pun kena buat cenggini jugak lah (Gaya Jozan) hahaha. Belah kanan tekan x, pastu press pada report spam! Done, Team facebook memang hebat, 1 jam je spam removed and resolve. :)


4) Delete je Facebook korang tu kalau dah lama sangat tak bukak.

Rimas lah kadang2 korang kena spam pastu hantar benda bukan2 kat profile orang lain. Adoi, masalah reti? Aku yang online hari2 ni yang jad mangsa. Ape kata delete je FB korang tu? Kan senang, tamat cerita! ^__^


Ni nasihat je buat semua. Bukannya apa fb yang sepatotnya menjadi seronok beronok ronok dah jadi tempat annoying dan banyak sampah. Haish~


Lagi satu aku pantang kalau ada yang tagged gambar yang kenali nama anda lah, sape nenek anda lah, followers anda hemsem ke tak. Macam haram reti? Adoi, hentikanlah main application yang bukan2 tu, ponat den nak mendelete tu!


P/S: Ni sekadar luahan hati, harap maafkan saya jika terkasar bahasa yer. Peace! :)




8 Comments!:

jackieKOH said...


orait retissss... hahaha...

ak tukar h https da.. so far, xd spam.. huhu

Entri Terbaru : Trailer ngeri wajib tengok!

GamUHU said...

HAHA! ragam manusia. biasa la tu.

Izzuddin Fauzi said...

hentikn fb. Hehe. X ad fb, x ad pn kene hack!

Hisyam Nozi said...

facebook dah noob sekarang.

^ Uncle Syaf ^ said...

yeah!!! betul2....

macam2 hal da, selalu dapat bende2 alah cam tu, tapi sebab ramai orang dah inform, so uncle alert...tak brani nk tekan...habis profile aku..he3

EZAN IDMA said...

cantrll

Chempaka Sari said...

Gambar awak cantik macam yuna gitu. Dah vote awak kelmarin...



done, already followed u...



XOXO, Chempaka Sari

Chempaka Sari said...

Chempaka tengon blogger2 mendahului undiannya. Dan yg bertudung. Hebat kan wanita bertudung? aura nya semakin terselah.





XOXO, Chempaka Sari