Ads

Cantik? Perlu ke?


Assalammualaikum


Yehuuu! Rasa menggatal skit nak hupdate today. Ehem ehem, cepat daftar untuk Kelas Penampilan Diri bersama Dya Romantika Resources dan juga sesi meronggeng bersama Cik Epal & Maria Elena.

Tak kenal Cik Epal & Maria Elena? Dah takyah nak buat2 cerita konon2 tak kenal dua icon blog Malaysia ni. Babap karang! Pukul lelaju! hhehehe. 

Cantik. Okay previous entry adalah buat mereka yang pentingkan kecantikan, mahu sentiasa tampil bergaya dan berkeyakinan di khalayak ramai. Bukannya sebab nak dapat masuk Dara.com anda semua dah gelabah tanak pegi sebab anda berprasangka negatif terhadap diri sendiri dan melabel diri sendiri itu tak cantik. Top reason why joining this class is a must:


Hayoooo, kawan-kawan ku yang disayangi sekalian,

Bukan nak membangga diri mahupun perasan hot dan hebat, kalau diri sendiri pun tak percaya bahawa awak adalah manusia yang cantik dicipta ALLAH, siapa lagi? Nak tunggu BF korang puji korang tiap2 hari baru korang nak rasa diri korang cantik? Wehhuuu, kadang2 sampai kena paksa:


"You you i cantik tak? I cantik tak you! YOU! I tanya ni I cantik tak?"


 errr....


"HM cantik you cantikkkkk!!!" (Sambil senyum sinis!)




Haishhhh! Yang paksa dia nak puji awak cantik tu pasal apa? kikiki, compem dengan muka paksa rela dia akan TERPAKSA memuji anda. hahaha. Jadi ambil langkah proactive Jangan sesekali paksa BF anda puji anda cantik sebab anda tanya dia banyak kali sampai nak pecah gegendang telinga dia tapi join Kelas Penampilan Diri ni hah. Belaja makeup, belajar cara bergaya, belajar cara bertudung atau menyisir rambut! Hah bio dia sendiri tergamam, pandang u atas bawah geleng2 kepala tak percaya anda depan mata sambil dalam hati berkata:


"PERGHHH, cun jugak awek aku ni kan?"


Tapi al-maklumlah lelaki ni kadang kala shy shy cat. Konon2 ego lah tanak puji anda cantik, lalu terjadilah drama camni:


 "Yang u ni macam pompuan Opera cina ni kenapa"

"Masya-ALLAH tudung lilit2 cenggini ni ape kejadahnye yang oi?"


Padahal sebenarnya dalam diam dia bangga ada awek hot, semua wanita mahupun lelaki memandang dia dengan wajah yang kejelesan! kiki. Hah, time tu baru kau tahu langit tinggi ke rendah! hehehe.



Motif letak gambar mereka?

Tak bukan nak ajar korang cara mengorat tetapi cara nak menambat hati BF/suami anda yang duk mata keranjang pandang wanita lain. -___-'
 Ye lelaki macam ini wajar diajar secara psychology. Kui3~


Duhai para jelitawan sekalian,

Aspek terpenting yang perlu ada pada diri kita semua tidak kira lelaki mahupun wanita ialah keyakinan diri. hahaha. Self-Confidence. Sorry terasa awkward lah kalau ada orang comment:


"Sorry lah saya tak cantik, tak layak nak jadi model"

"Bukannya lawa sangat pun nak masuk majalah ni"

"Apalah nasib diri, I ni tak selawa you"


Haishhhhh! Sayangku sekalian. Tidak akan ada sesiapa yang akan mengubah diri kita melainkan diri kita sendiri! Dah tu takkan lah kalau awk merasa diri awk tu tak cantik saya datang ke arah awak and slap at your face babydolls? Gila kejam oiiii! I only can say this:


"Poor you, whatever you do if you don't have the self-confidence in yourself, you'll never go anywhere"


It is true! IT'S A FACT! Penah dengar If you cannot love yourself, you cannot love other people either?

Dah tu kalau korang sendiri under-estimate your beauty, yourself then what should I do? You yourself should change it, I can only give you pure advises (ewah) tapi yang akan mengubahnya ialah anda lah! It's in your hand, not them!!


You ingat i ni tibe2 dari kecil lahir terus dah lawa, punya self-confidence yang tinggi? na ahhhhh! I develop them okay, I study them and I practice them.. I started my young age without Hijabis. Tak payah lah cerita i tak bertudung, HOT SANGAT Weh! :p taklah! hhaha, Gurau je! And when I started to wear tudung, Efa (My Super Best Buddy) force me into wearing this:



I know u guys will laugh at this. T____T


Time tu tengah hot tudung2 yang ada awning tu. So kami layan lah! Beli satu! 


And i wasn't escape wearing Tudung bawal (But tak penah suka pakai since I look so TEMBAM with it -___~)


And yes I do wear specs with Tudung Bawal




And guess what? I dah start pakai shawl since 2008 lah! Time tu tak femes lagi and semua pandang i macam "OH THAT GIRL IS WEIRD" but do I care?



Time ni dinner Saloma theme. I was like, what should i wear? And here it is!


And then I pernah pakai tudung yang jenis lembut tu bentuk macam ni:



Hahhaa, horror kan? Tembam mak! Time ni shawl2 style ni tak femes. Jenuh 2 3 jam kat depan cermin bentuk tudung nih. kikiki~


But out of this I really love this picture the most:



Okay yang ni bagi besar sikit!hahaha. Comel tak tak? :p


Benda2 ni semua kena develop sayang sayang ku. Saya berubah setelah saya melihat Hana Tajima. Ye ye, saya tak tipu, Hana Tajima is my biggest influencer. Hana lah yang membuatkan saya ingin berfesyen, bergaya dan mempunyai level confident yang lebih tinggi. Juga tidak lupa, Maria Elena juga adalah influencer saya dalam berfesyen. 
(walaupun ends up to be I AM A FASHION DISASTER) T____T


Saya tanak bercakap mengenai self-confidence. Kalau nak tahu macam mana nak dapatkan self-confidence, jemput lah ke kelas Penampilan Diri ni nanti. Ada Maria Elena dan Cik Epal akan bercakap tentang bagaimana mereka boleh mencapai tahap keyakinan diri yang tinggi dan menarik perhatian ramai orang.


Boleh? :)


Jadi jom lah join ramai2. I might be there to share some tips on how to become who am i becoming now. Ececece, macam retis plak aku nih! :p



Nak tahu lebih lanjut? 




Consider yourself lucky, I have to pay hundreds sebab nak enhance skills of confidence, beauty technique tapi u guys kena bayar RM50 jep. :(


hehehe, yapi takpe, stay safe, anything msg me okay ladies? 



Love Yah Allssss!! xD
(Sorry kalau terkasar bahasa!)





12 Comments!:

jackieKOH said...


perghh "masa tak feymes lagi" .. haha.. retis da sekarang.. huhuhu

Entri Terbaruu : XMEN: First Class best gilaa, aku bagitaw kau!

i'm ezza haniza said...

nway kulit tetap lawoooo kak..

Shasyela said...

heheeh..btul tu..self-confidence kena ada..kalo x..xkan kemana..like yhis entry! sbb i jenis yg malu2! hahah..dpt semangat sket lepas baca..=D

Radin fadli said...

orang cantik sikit je dalam dunia ni, kalau kira 10 orang kawan hang, 12 tak cantik, kalau campur hang 13 ar...hahahaha jk jk =)

kasmadiana said...

cantik la..hehehe..suka..

TUNASYA said...

akak....
kalau nak join klas penampilan diri tue kena call ke?

Ujang9897 said...

yes...setuju dgn entri ni..

sbb tu gua selalu POYO kan diri cakap diri sendiri hensem..=)

kena konfidenkan diri sendiri..hee

hana sudradjat said...

SEMUA ORG CANTIK! CUMA KENA RAJIN MENJAGA PENAMPILAN DIRI DAN CUBA BERFESYEN.dan juga jangan jadi malas macam saya.T.T SAYA SANGAT MALAS.BILALAH NAK INSAF NI?

shaz said...

nak daftar ! tapi jauh.. :/

twinkle twinkle said...

spek dgn tdg bawal comel :d

SyedGraphiX said...

"masa tak femes lagi" skang da #retis eh. kekeke :P

Schubert Serenade said...

u dulu dan u skrg..i rse u ttp cntik...no woes..bg i semua prmpuan cntik..hehe:)