Ads

Self-Confidence Sangat Penting Okeng!


(: SALAM :)

Yehooo, ada masa nak update belog. Hip hip horayyy! :D

Perasan tak apa yang lain kat blog I?


TADAAAAA.....


Hehehhee, chumel tak? 100% Edited By Me.


Suka tak gila saying dia? Sangat meaningful tak?

I Treasure Every Pictures in My Life : Actually maksudnya, gambar2 dalam belog saya adalah cara saya menyampaikan kasih sayang saya kepada semua yang bertakhta di hati saya dulu, kini & selamanya. Daripada keluarga, kawan-kawan saya, saudara mara saya & Semuanya. Picture tells a thousand stories. Jadi jangan bosan ye melihatnya? :)


Quote: "It is not your style that matters, It is the way your bring yourself that matters." - Eyla Lullaby

Hahhahaha, sumpah tiba2 terasa nak buat quote sendiri. Macam gampang je! Last2 dapat lah quote ni. Comel tak saying dia? 


Setuju tak quotes ni? Saya setuju 100%. Okay if you have a beautiful dress in you, mahal ni, branded plak, u see u are the most outstanding person with a lovely & extra-ordinary dress in town, everybody is looking at you..... TAPI nak cakap pun malu-malu (Yelah memang malu2 bertempat tapi takkan lah nak cakap ngan kawan sekelas pun malu tahap gaban kan sampa berpeluh jantan semua?), jalan pun tunduk2, tak greet orang sekeliling, u all rasa ade tak orang nak kenalan ngan u all? Orang selesa tak dengan korang?


Honestly, I memang suka mencapap. I mengaku that is SO ME! Rasanya kalau ditmbang kati tahap confdent saya boleh mencapai sehingga 500% bila mood saya sampai untuk berucap ataupun berada di khalayak ramai. YES INDEED, I LOVE to be the center of attraction. I dunno why, I think it is my nature I guess. Huhu. Disebabkan in gelaran mencapap, asyik-asyik dia, poyo lah semua telah dicap d dahi saya. Adakah anda pressure jika diperkatakan sebegini setiap kali anda volunteer ke hadapan untuk memberikan pandangan anda? 


Bagi saya, it's simple. I just need to be me. I tak reti nak pretend, duduk diam bila orang tanya sebab tiada siapa berani tampil ke hadapan. I tak kisah dilabel seperti yang disebutkan sebentar tadi sebab saya tahu, ini adalah untuk kebaikan diri saya sendiri. Jika anda yakin pada diri anda, pada kemampuan anda, kenapa perlu takut untuk berada di hadapan khalayak ramai? JIKA anda kata anda berani, di mana buktinya? Jangan mengutuk orang je lebh, tapi bila saat anda? DIAM plak. Communication skills amat penting dalam kehidupan berkerjaya. Most graduates failed to get a job because....? Because they lack of soft skills, no confidence at all, masa interview buat ape? Sama ada diam ataupun mengarut yang bukan2. Jadi siapa yang nak ambil anda bekerja walaupun CGPA anda 4 flat? Nobody lahh.


Yeah maybe English merupakan satu masalah, tetapi jika anda mempunyai level confidence yang tinggi setinggi gunung everest, anda yakin dengan diri anda, anda pandai membawa diri anda (Campak kat mana2 tempat pun anda berjaya survive tanpa bantuan siapa2) anda pasti akan dihormati & disegani walaupun anda tidaklah secantik Irine Nadia Marcello, Hanis Zalikha mahupun Fatin Liyana. Percaya tak? 




Percayalah! Self-Confidence sangat penting. Kalau anda confident dengan diri anda, walaupun jawapan yang anda berikan salah atau tak menjawab soalan, anda pasti akan mendapat tepukan orang ramai! (Berdasarkan pengalaman sendri) :p Jadi disebabkan ingin menambah pengalaman saya dalam meningkatkan self-confdence saya saya akan manawarkan atau ditawarkan menjd emcee, Deejay rumah orang kahwin (TV HOST belum lagi lah setakat ni, pray for me, amin) hehehe. :)


Deejay Kahwin (First Time)


Pengalaman yang menghiburkan. Tak sangka. :') Eceh pasni sapa nak kahwin leh lah gunakan khidmat saya ye! Hhahaha. This is serious business. Saya berpengalaman 2 tahun menjadi emcee aka pengacara majlis2 besar UiTM dolu dolu. Eceh! hahaha. (Boleh tgk kat This is What I do for Living) 


Ada hati nak jadi macam Mahathir Lokman mahupun Oprah Winfrey! Wahhh, besar cita-cita. :D


Jadi haruslah diingati tahu! Apa2 pun kalau confident pasti kita akan dsegani. Bukan senang nak dapat keyakinan diri ni weh. Boleh bina semua tu, janji usaha & Yakin pada diri sendiri. Okeng?





TRUST & BELIEVE IN YOURSELF,



6 Comments!:

zarifahmr said...

ai kaweng nanti nak suh yu jadi dj lah bolee ka? hihii ;D

yes, konpiden itu sangat penting tapi sy selalu darah gemuruh woorr

Izz Azizs said...

Suka suka quotes tu :)

azi nur said...

cantek2...teringin jugak nk pakai...

Zainatun Adilah said...

uuik salah tempat kumen kah?

Farhan Ibn Yahya said...

kenapa la dak pompan nie suka pakai kasut tumit tinggi?

molmolla said...

superb!