Ads

Panas: Sedikit Ulasan Mengenai "Gadis Bertudung, Shawl Melaram".

 Salam semua.




Terasa dipanggil untuk buat ulasan entry hot di dunia blog masa kini. Ewah. 
Hm serasa kenal wanita di blog hamba ini. Gambarnya begitu familiar sekali. Kenapa letak gambar dia wahai hamba? Rileks-rileks sudah. Saya terasa seperti entry anda ada berbaur dengki dan jeles kerana followers dia sudah mencecah 10 ribu ka? 

(Ini hanya andaian bukan tuduhan ye)


Kot ye pun jangan lah letak gambar, mention nama. Kan namanya dah buka aib saudara sendiri? Allah kata jangan buka aib saudara sendiri kerana suatu hari nanti Allah akan membuka aib kita juga. Nak ke? Ingatlah ALLAH tu maha Adil. Tak tak saya tak backing wanita yang memang semulajadi cantik itu, tetapi sebagai wanita saya rasa cukup terkilan kerana hamba telah mengeksploitasi gambar wanita tersebut untuk kepentingan hamba. Tak begitu?


Hormat menghormati, bukan budaya Umat Islam ke? Oh jangan kata umat islam manusia juga harus saling hormat menghormati walaupun kita berlainan bangsa, agama tak begitu? Dah dia kata tak boleh, hormat lah dia. Delete. Ni tak g cakap awak amik gambar dia kat google. Hormatilah dia:




Ya teguran anda memang betul, tepat sekali. Tetapi penggunaan nama dan gambar membuatkan orang ramai merasakan anda sedikit keterlaluan di situ. Ye sekarang dengan internet, segalanya pasti mudah. Terpulang kepada hak individu itu sendirilah. Hidup mereka bergantung dan tergantung kepada diri mereka sendiri. Betul? Dah dia nak letak gmbar besar2, cantik2, kaler2 banyak sana sini biarlah itu hak dia. Teguran itu bagus, ya saya tidak nafikannya tetapi biarlah berpada, gunakan kosa kata yang betul, serta kan dengan dalil dan bukti yang sahih agar kita yang membacanya menjadi: 


"WOW, asal aku rasa macam terasa je dengan entry dia ni? Baiklah aku akan cuba ubah apa2 yang patot!"


Ni tidak anda membuatkan orang merasa seperti:


"ai mamat ni sengaja cari pasal ke ape? Nak popular cepat lah tu!"

(menurut pandangan sesetengah individu ye)


Lepas tu samakan dengan Ana Rafali? Lah kenapa tak samakan dengan Pengasas Sendayu Tinggi tu, Puan Rozita Ibrahim yang sudah berpurdah tu? Ingatkan nak orang seperti dia untuk dijadikan bakal isteri tetapi...?


Bagi saya, sudah2 lah tu kalau nak cepat famous pun buatlah entry yang gempak, kebabom meletup yang orang tak meluat nak baca macam Hanis Zalikha, Uncle Ben Ashaari mereka ada pernah mengata dan mengutuk sesiapa dalam blog tak? Tapi still followers mak aih punya lah ramai, traffic setinggi gunung everest sehari. Tak begitu?


Tetapi melihat kepada apa yang anda tegurkan itu, tidak dinafikan memang benar. Manusia mudah alpa dan leka akan arus kemajuan dunia masa kini. Setuju? Teguran anda saya terima dengan baik, dengan hati yang tulus ikhlas. :) 
Terima Kasih.

Cuma itulah, nama dan gambar tu saya tak berapa berkenan lah duhai hamba. Kalau mahu bercerita tentang ini pun, ambillah beberapa gambar di GOOGLE yang tiada kaitan dengan sesiapa yang mampu mengaibkan sesiapa di ruang blogging ini. Blogging is fun tetapi jangan jadikan blogging tempat anda mengutuk manusia tanpa sedar & cermin diri anda sendiri terlebih dahulu macam entry ni:
 


Wowo, rasanya awek ni (Alice) macam kenal, ade dalam FB Eyla kot?


Tapi saya sangat suka dengan komen hamba yang ini:


Tahniah, FATIN LIYANA please mind this. :)



Dah jadi Public Figure, semua ni memang adat untuk ditempuhi tak begitu? Dah lah, berbalik semula terpulang kepada individu sendiri. Gadoh2 pun tak guna kan? Bagi Eyla dalam soal ini, tiada pemenang tiada pengalah. Masing2 harus ambil ikhtibar & betulkan mana2 yang patot setuju?


Saya tak belahkan mana2 pihak. Jujur saya sedikit terasa dengan entry hamba ALLAH ini tetapi pendekatan yang dibawa itu agak menjengkilkan.


Tapi saya suka ulasan blogger ini:



Ceh kalau setuju angkat kening! ^^



Jangan jadikan blog medan untuk kita bergadoh! Kan dah tak best kan? :)


Ni pandangan sahaja, SERIOUSLY NO OFFENSE PLEASE!

21 Comments!:

Fatin Liyana said...

salam eyla :)

terima kasih atas feedback eyla
sy pon mmg xpernh nak membenci siapa2 sebab tu sy amik langkah berdiamkan diri. tapi sy jgk tak boleh trima istilah 'I googled it'. Kalau mcm tu, xdela istilah plagiat, copycat & mcm2 lagi kan.

terharu dgn respon eyla & rkn2 yg lain. at least korang buat sy sedar yg masih diterima umum hehe..keep on blogging!

p/s: cpt kumpul wet pkai braces!

Zainatun Adilah said...

Salam Fatin

Ur welcome. :)

Mendiamkan diri? wah dah macam ayat artis dah! :D

will do will do!

farah farhana said...

stuju2 sgt2.xpatutny kot wat org mcm tu..masa baca entry blog tu..rasa panas je..

bdw..fatin..sabar je la syg..abaikan org mcm tu.biar org buat kat kita tp kita jgn sesekali wat kat org sbb ALLAH maha adil.

alyaaboolat said...

terkejut sgt tgk pic fatin liyana ade kat entry tuh..kenape perlu letak pic die??she is femes blogger kot.mst la orang knl..kenape tak letak pic yang orang tak kenal je..bnde ni takkan jd isu punye la..seolah2 die mnyalahkan fatin dengan fesyen shawl ni..kalo letak pic sy pom sy melenting gak..haih manusie!

Zainatun Adilah said...

farah: betul tu! Tak baik punya. :D

Panas je baca entry dia tapi ada betulnya kalau dr sisi positive. Ala ignore jelah fatin! :)

Zainatun Adilah said...

alya boolat: stuju tu! Kasihan dia dieksploitasi. tapi tak mengapa step to become famous, u must have enemy! MUST tahu. hahaaha. Jadi sabar jelah. Berdoa pada allah. :)

eesyaheera said...

cara mamat tu tulis entry terlalu kasar. ee tengok banyak pulak entry yang dia cilok gambar perempuan. semua tu confirm dia google.

p/s : bukannya susah remove gambar. habis cerita

juliet. said...

baru je baca blog tu. alaa. kita perempuan ni, pakai tudng salah, tak pakai tudung salah, pakai baju kurung salah, nak berfesyen salah. camne ni? serba salah dibuatnya. ikutkan, MELAMBAK kot lelaki pakai baju shirt ketat, seluar ketat skinny nak tersembur segala, pakai selendang kat leher, pakai eyeliner. takde nak bising pon. lagi satu, kenapa mesti pic FATIN LIYANA, sedangkan google akan letak macam-macam pic kan? tak logik langsung alasan!

♥ LULU ♥ said...

memang tak patut la orang tu!huhu..
geram2!!sian fatin..

Lelord said...

adehh akak setuju ngan pendapat yg beliau utarakan tp ade gak yg menjengkelkan.

bab gambo tu mmg x setuju. dan dia dh pemes jap pasal boh gambo FL

kembatolo™ said...

menjejakinya disini nye pon..

sori komen takde ketan dengan entri.
rasa macam tak layak masuk campur. tehee~

me | is | aku said...

manusia. semua tak puas hti.
macam diri perfect pulak. ahaha
sabar je r

Maria Elena (Zarul) said...

haha! kat that post Obiefiend actually fired something yg i betul betul setuju.

mamat ni memang dungu kot.
shallow mentality wont get him anywhere. but oh well.

karma.

i wish the best for Fatin my love, and i'm glad we're all in this together against this lensaberuk guy.
=)

Farha Ghouse said...

no comment pasal entry ni tapi satu benda je la.

kalau sesiapa yang memakai tudung berlandaskan alquran dan hukum syarak, mesti takde siapa yang bising.

allah swt sendiri pernah berfirman, labuhkan la tudung mu sehingga menutup paras dada.

bab pakaian, mesti la longgar dan labuh sehingga menutup paras bontot. pakaian yang tidak menusuk mata dan menampakkan bentuk tubuh badan.

hijab is an attitude, not a fashion.

Peri PiA said...

salam ;)

i pon suke blog ku rasakan something tu

i memang xsetuju dia guna gambar fatin,sekali tgk je dah tau.

fatin kan blogger popular juge

Shag said...

Ulasan menarik! Hehe.

toyolkiut said...

huhu,,
kecoh jap ye..

Wan Gerrard said...

bagus2 entry ni..^_^

Haa Fakihah said...

nice entri. kita jaga aib org, Tuhan jaga aib kita. :)

miSz TiQue said...

perempuan ptot thu!
http://sidarapenglipurlara.blogspot.com/2011/01/18sx-dari-kaca-mata-dara-untuk-si-lensa.html

sue. said...

i like this entry...tepat sekali syg....sue pun terasa hati dgn lensaburuk tu...ayat die semua xrelevan..mule2 die view 0f p0int yang bet0l..pastu die putar belit utk back up p0int die tu dgn ayat ntah ape2 je..yuna singer larh..g00gle nadia marcell0 xdapat larh...memang die jeles dgn fatin..nak banding dengan ana rafali pulak..uyai..keling....